3

«

»

Rgs 14

Pažinkime Kiniją: Kinų virtuvė

Kinų virtuvė apima keletą atskirų Rytų Azijos virtuvių tradicjų. Kaip sako viena patarlė, kinai valgo viską, kas plaukia, išskyrus povandeninius laivus, viską, kas skrenda, išskyrus lėktuvus, viską, kas turi keturias kojas, išskyrus kėdes. Nepaisant ingredientų neįprastumo, kinų virtuvė vis labiau populiarėja pasaulyje ir yra labai gerai vertinama.

Net ir toks menkas niekutis kaip dantų krapštukai kinų virtuvėje turi kur kas svarbesnę paskirtį nei eiliniam lietuviui. Pavyzdžiui, jei kinų restorane užsisakysite patiekalą su grybais, nebandykite valgyti jų pagaliukais. Beviltiška. Grybams, medūzos gabaliukams bei kitam „išdykusiam” maistui paimti kinai naudoja dantų krapštukus.

Tradiciškai kinai geria dvejų tipų gėrimus – arbatą ir vyną. Arbata, kuri yra žemės tyrumo simbolis, geriama tea01iš mažų puodelių, nes arbatos gėrimas dideliais kiekiais Kinijoje laikomas vulgariu. Ir nors kinų arbatos kokybė bei gamybos kultūra yra kur kas aukštesnė nei daugelio pasaulio šalių, jų vynas gerokai atsilieka nuo vakarietiško vyno kokybės ir įvairovės. Kinai teigia, jog vynas sustiprina draugystę, o arbata skirta tyliai kompanijai.

Kiniški pietūs neįsivaizduojami be sriubos. Dvi populiariausios sriubos Kinijoje yra ryklio peleko bei paukščių jauniklių sriuba.

Pagrindinis patiekalas kinų virtuvėje, be abejo, yra ryžiai. Kinijoje įprasta, jog tik ryžiai yra patiekiami porcijomis – visi kiti patiekalai valgomi iš “bendro katilo”. Toks valgymo būdas lemia kinų restoranų interjerą – apvalūs stalai, kad kiekvienas turėtų vienodas galimybes sočiai pavalgyti.

Kinų virtuvėje nėra uždraustų patiekalų (kaip kiauliena Islamo šalyse). Priešingai, čia valgoma viskas, pradedant šuniena bei gyvatės mėsa, baigiant jūros dumbliais bei jūros agurkais. Kai kurie keisti produktai naudojami medicinos tikslams (gyvatės mėsa vartojama sergant reumatu, padidina seksualinę potenciją). Taip pat daugelis kinų virtuvės patiekalų neįsivaizduojami be bambuko daigų, imbierų, petražolių, anyžių sėklų, pankolių, raudonųjų čili pipirų bei tamsaus ir šviesaus sojų padažų.

Ko gero, labiausiai girdėtas kiniškas patiekalas yra Pekino antis. Tai ploni anties gabaliukai, pakepinti BBQ chinese-peking-duck-recipe-meal-food-eat-cuisinestiliumi, susukti į plonus blynelius kartu su svogūnais, ridikėliais ir kitais produktais.

Kinų virtuve apibendrintai vadinamos Kinijoje esančios Tolimųjų Rytų virtuvės, išskiriant jas nuo japoniškos, korėjietiškos ir vietnamietiškos. Iš tiesų tai yra keletas savarankiškų virtuvinių tradicijų, kurios su kitomis Rytų Azijos virtuvėmis dalijasi daug bendrų produktų, prieskonių, taip pat filosofija ir maisto apdorojimo produktais, tačiau turi ir savo specifinių bruožų. Tad dabar aptarsime keturias populiariausias Kinijos virtuves.

PEKINO VIRTUVĖ

Pekino virtuvė vienintelė iš Tolimųjų rytų virtuvių tradiciškai naudoja labai mažai ryžių. Vietinis klimatas ir reljefas nėra tinkamas ryžių auginimui: per sausas oras, nėra galimybės kurti užliejamus laukus. Taigi čia plačiai naudojami kviečiai, sorgas, soros ir kitos grūsinės kultūros.

ŠANCHAJAUS VIRTUVĖ

Šanchajaus virtuvės teritorija yra išsidėsčiusi ties Jangdzės upe. Vietovės pasižymi ypač geru klimatu, žemėmis. Shanghai-Crawfish-8Tai yra bene geriausia teritorija visoje Kinijoje, neretai vadinama ryžių aruodu. Vietiniai žmonės turi galimybes nuolat gauti puikios kokybės maisto produktus: ryžius, ką tik pagautą žuvį, mėsą, daržoves. Šanchajaus virtuvėje labai svarbi yra sezonų kaita: kiekvienais metais sezonas aneša vis kitus maisto produktus. Čia vartojama labai nedaug prieskonių, o produktai maišomi ir apdorojami kuo mažiau. Labai dažnai Šancahajaus virtuvės šedevrai apsiroboja paprasčiausiu išvirimu ar patroškinimu. Žalia žuvis čia nevalgoma.

SIČUANO VIRTUVĖ

Iš karto dėmesį patraukiantis Sičuano virtuvės išskirtinumas – aštrumas. Tokį patiekalų aštrumą nulėmė gamtos sąlygos: aštrūs patiekalai padeda apsiginti tiek nuo žiemos šalčių, tiek nuo vasaros karščių. Sičuano virtuvėje yra sukurta ištisa aštrumo filosofija. Aštrumas, vadinamas mala, būna dviejų rūšių: ma sukelia Sičuano pipirai, jis šilo kūną iš vidaus, o la sukelia degantys raudonieji pipirai.

KANTONO VIRTUVĖ

Kantono virtuvė iš visų Tolimųjų Rytų virtuvių yra pati turtingiausia ir įvairiausia. Ji tokia populiari, kad dauguma main-qimg-2f25c38454753901314869749835b067Kinų virtuvės restoranų visame pasaulyje gamina būtent Kantono stiliumi, ir todėl Kantono virtuvė neretai tapatinama su Kinų virtuve apskritai. Kantono virtuvė yra pati turtingiausia ir įvairiausia (patiekalai gaminami iš pačių įvairiausių produktų). Kantono gyventojai valgo įvairią mėsą (tiek įprastą, tiek egzotišką): roplius, įvairius varliagyvius, vabzdžius, vikšrus, šunis, kates. Vieni keisčiausių produktų yra kregždžių lizdai ir ryklių pelekai, iš kurių gaminamos sriubos. Be jūros, žemės, kalnų gėrybių, Kantone vartojama ir daug sūdyto, rauginto ir marinuoto maisto. Ypač daug išradimų šioje srityje padarė klajoklinė hakka tauta, kurios žmonės turėdavo prisiruošti daug produktų ilgoms kelionėms. 

Chinese-General-Tso-Chicken11Ancient_Chinese_Food

Naudinga informacija keliaujantiems: Blogas ženklas būtų jeigu stuksentumėte lazdelėmis į Chopsticks001indelio kraštą; vienu metu elgetos tokiu būdu keldavo triukšmą norėdami į save atkreipti dėmesį. Nemandagu su lazdelėmis atsignybinėti maistą. Bet kas, ką sunku įveikti lazdelėmis, tradiciškai yra valgoma su šaukštu. Taip pat blogomis manieromis yra laikoma, jeigu paliekate lazdeles inde atsuktas į ką nors sėdintį prie stalo. Neturėtumėte lazdelių vertikaliai įsmeigti į ryžių dubenį, nes tai asocijuojasi su smilkalų aukojimo ritualu simbolizuojančiu mirties „maitinimą”, ar apskritai pačią mirtį. Neturėtumėte „kapstytis” ar „ieškoti” kažko ypatingo savo maisto porcijoje. Tai kartais vadinama „kapavietės sau kasimu” ar „kapo kasimu” ir laikoma labai žemu lygiu. Sudėtos lazdelės virš dubenėlio reiškia, kad „jau baigiau valgyti”. Sudėtos lazdelės prie dubenėlio šono, ar ant lazdelių stovelio reiškia, kad darote pertraukėlę ir netrukus tęsite valgymą toliau.