3

«

»

Bal 06

Velykinis sveikinimas

Norėdami, kad per šv. Velykas Jus slėgtų kuo mažesni rūpesčiai, dalinamės vieno tinklaraštininko patirtimi. Tikimės, kad šis praktinis eksperimentas leis sumažinti Jūsų šventinio stalo išlaidas. Su šv. Velykomis, mieli nemuniečiai!

Eksperimentas: kiaušinių virimas: kiek laiko reikia virti kiaušinius, kad jie būtų tokie kokių nori

Vieni kiaušinius virti deda į verdantį vandenį, kiti į šaltą, vieni kiaušinius verda 9 min., kiti 7 min., kiti 5 min., dar kiti tik 3 min. Kiek vis dėlto reikia laiko virti kiaušinius ir kokiame vandenyje pradėti virti: šaltame ar užvirusiame? Atsakymo į šiuos klausimus nutariau paieškoti pats, tad nusipirkęs dėžutę rudų kiaušinių nužingsniavau į virtuvę…

Kiaušinius įdedant į užvirusį vandenį

7 kiaušinius vieną paskui kitą dėjau į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu ir viriau atitinkamai 2, 3, 4, 5, 6, 7 ir 8 min. Išvirusius kiaušinius sunumeravau, kad nesuklysčiau kur kuris:

po 2 min.

Štai taip atrodė kiaušinis viręs tik 2 minutes "užvirusiame" vandenyje:

Lupant šio kiaušinio lukštą iš karto trūko viršūnėlė ir išsiliejo nesukietėjęs baltymas. Lupti lukštą taip, kad liktų nepažeistas baltymas buvo neįmanoma.

po 3 min.

Po 3 minučių virimo kiaušinis jau "davėsi" lupamas. Atsargiai lupant kiaušinio lukštą buvo galima išsaugoti sukietėjusį baltymą. Tiesa nulupęs beveik iki pusės toliau lupti nesiryžau – baltymo sienelė galėjo plyšti:

Kiaušinio viduje vis dar buvo skysto baltymo:

 

po 4 min.

Po 4 minučių virimo kiaušinis atrodė idealiai tinkantis mėgstantiems "skystai" virtus kiaušinius. Baltymo sienelės tvirtos – atsargiai lupant galima nulupti nors ir visą lukštą:

 

Kiaušinio viduje baltymo skaidriu pavidalu jau neradau. Buvo tik balta drumzlina besiruošianti kietėti skysta masė aplipusi aplink trynį:

po 5 min.

Po 5 minučių virimo buvo galima drąsiai nulupti jau visą kiaušinį:

 

 

Kiaušinio baltymas buvo praktiškai sukietėjęs, tik vietomis matėsi dar šiek tiek baltų "snarglių". Kietėti-tirštėti buvo pradėjęs ir kiaušinio trynys:

 

 

po 6 min.

Po 6 minučių virimo kiaušinio trynys labai sutirštėjo – idealus "pusiau skysto" kiaušinio variantas:

po 7 min.

Po 7 minučių skystos masės praktiškai nebeliko:

po 8 min.

Po 8 minučių virimo skystos masės nėra, bet yra tirštos ir akivaizdu, kad dar reikia šiek tiek laiko (+1min.) tam, kad kiaušinis būtų idealiai "kietai" išviręs:

 

Kiaušinius įdedant į šaltą vandenį

Į puodą su šaltu pasūdytu vandeniu panardinau 2 kiaušinius:

Vieną kiaušinį užvirus vandeniui viriau 2 min., kitą 4 min.

po 2 min.

Po 2 min. virimo "šaltame" vandenyje kiaušinis atrodė kaip po 7 min. "užvirusiame" vandenyje:

po 4 min.

O štai po 4 min. virimo "šaltame" vandenyje kiaušinis atrodė geriau išviręs nei po 8 min. virimo "užvirusiame" vandenyje:

Išvados

Kiaušinius geriau virti "šaltame" vandenyje, tai yra, kiaušinius dėti į puodą su šaltu vandeniu. Kaista vanduo, kartu kaista ir kiaušinis. Tokiu būdu verdant taupysis ne tik laikas bet ir dujos (ar elektra), o kiaušinio skonis nenukentės…

    Verdant šaltame vandenyje:
  • po 1 min. – skystas
  • po 2 min. – pusiau skystas
  • po 4 min. – kietas

    Verdant užvirusiame vandenyje:
  • po 4 min. – skystas
  • po 6 min. – pusiau skystas
  • po 9 min. – kietas

Mano atveju kiaušiniai buvo verdami ant vidutinio intensyvumo ugnies (dujų). Jeigu virsite kiaušinius ant mažesnės ar didesnės ugnies rezultatai tikėtina bus šiek tiek kitokie.

p.s.

Bendras "užvirusiame" vandenyje virtų kiaušinių vaizdas:

O čia "šaltame" vandenyje:

Su šv. Velykom!!!


Už šią informaciją dėkojame Dariui Kairaičiui.

Nuoroda į šaltinį: Dariaus Kairaičio blogas PAVARYK!

Autorius: Valdyba